Maagpijn

Maagpijn - Maagklachten.comMaagpijn kan op verschillende manieren ontstaan, maar zorgt er in praktisch alle gevallen voor dat u er een vervelend gevoel aan over zal houden. Maagpijn kan er in meer of mindere mate voor zorgen dat er een pijnlijk gevoel in de buik ontstaat, waardoor het in bepaalde gevallen van belang is om stappen te ondernemen. Over het algemeen komt het veel voor na het eten van een maaltijd en ’s nachts wanneer u in bed ligt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de darmen er dan voor zorgen dat bijvoorbeeld maagzuur omhoog komt.

Maagpijn na eten

Maagpijn na het eten is relatief gebruikelijk, maar daarom natuurlijk niet minder vervelend. Over het algemeen is het echter wel mogelijk om er wat aan te doen, door bepaalde verkeerde eetgewoonten af te leren. Zo is het van groot belang om goed te kauwen en niet teveel tegelijk te eten. Wanneer we haastig eten ontstaat er maagpijn na het eten en heeft u er nog een tijd lang last van. Het is beter om goed te kauwen, niet teveel te eten en dat al helemaal niet te snel te doen.

Om maagpijn na het eten te voorkomen is het verstandig om bepaalde voeding te laten staan. Zo is het niet verstandig om veel alcohol te drinken, aangezien dit ervoor zal zorgen dat het maagwandslijmvlies wordt aangetast, zodat maagzuur vervolgens de kans krijgt om voor vervelende problemen te zorgen. Daarnaast is het ook niet verstandig om te vet of te gekruid te eten, aangezien onze maagwand ook daar niet altijd even goed tegen bestand is. Tenslotte kunt u maagpijn na het eten voorkomen door niet steevast af te sluiten met een kop koffie of thee, aangezien ook dat niet altijd een goede invloed heeft.

Maagontsteking

Maagontsteking kan in een aantal gevallen de oorzaak zijn van maagpijn, waardoor het van belang is om dit tijdig te herkennen. Over het algemeen heeft u last van een verminderde eetlust, maar ook van brandende pijn in de maagstreek, samen met een naar en vervelend gevoel. Verder kunt u last hebben van een gespannen buik, misselijkheid of een vol en opgeblazen gevoel terwijl u nog aan het eten bent. Maagontsteking zorgt voor een vervelende maagpijn, die eigenlijk doorlopend aanhoudt en daarnaast erger kan worden wanneer je ervoor kiest om een maaltijd te nuttigen.

Indien u last heeft van een maagontsteking en u daardoor maagpijn ervaart is het verstandig om langs uw huisarts te gaan. Doorgaans kiest hij of zij ervoor om u een antibioticum voor te schrijven, aangezien de ontsteking veelal veroorzaakt wordt door de Heliobacter pylori bacterie, die daarmee kan worden aangepakt. Daarnaast is het mogelijk dat u medicijnen krijgt voorgeschreven die ervoor zullen zorgen dat de maagzuur productie wordt afgeremd of zelfs wordt tegengegaan. Op die manier is het mogelijk om de maagpijn als gevolg van de maagontsteking tot een minimum terug te brengen, zodat u er zo min mogelijk last van heeft.